Coronavirus kan bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen.

Wat gebeurt er met zieke werknemers? Waar kan je op terugvallen als je leverancier niet levert vanwege het coronavirus?
Op welk scenario wil je als ondernemer voorbereid zijn? Lees hier enkele tips om een doelgericht  actieplan op te stellen.

Hoe kan je je als bedrijf voorbereiden op het coronavirus?

Het coronavirus (COVID-19) maakt eens te meer duidelijk hoe nauw verbonden landen wereldwijd zijn; een virus beperkt zich nu eenmaal niet tot de grenzen van een land. De permanente dreiging van besmetting zorgt niet alleen voor sociale onrust, maar heeft ook economische gevolgen.

Waarom voorbereiden op coronavirus?

Voor de noodzaak van voorbereiding zijn argumenten te over. Zo is het allereerst uw zorgplicht naar werknemers. Als zij tijdens werk of zakenreizen besmet raken, kunt u naast uitval van de medewerkers ook te maken krijgen met claims. Soms kunnen contracten met leveranciers of klanten niet worden nageleefd, omdat de kans op besmetting te groot wordt en de veiligheid van werknemers niet meer kan worden gegarandeerd of omdat de (productie)capaciteit binnen uw organisatie onvoldoende is door grootschalige uitval van medewerkers. Dat kan tot extra claims leiden. “Force-majeur”-clausules, die u beschermen bij overmacht – kunnen bij dat laatste risico helpen. Met het oog op uw bedrijfscontinuïteit is het dan ook verstandig om alternatieve leveranciers voorhanden te hebben.

Kortom, de mogelijke gevolgen van een virusuitbraak zijn niet te onderschatten. Een programma van maatregelen is geen luxe, maar een noodzakelijk middel waarmee u zowel uw bedrijf als uw werknemers een dienst bewijst.

Voorbereiding is mogelijk

U vraagt zich wellicht af: is mijn bedrijf wel voor te bereiden op een virusuitbraak? Het antwoord is ja, want een uitbraak ontwikkelt zich altijd volgens een vaste fasering. Een plan met maatregelen per fase houdt de kans op besmetting beperkt.

Voor het geval zich een uitbraak voordoet, heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een fasering ingesteld. Die fasering beschrijft hoe een beperkt virus zich ontwikkelt tot een zeer ernstige variant, waarbij een groot aantal mensen als gevolg van besmetting overlijdt. Voor de (pandemie)planning binnen uw organisatie is het belangrijk om te bepalen op welk scenario u voorbereid wilt zijn. Als dat vastligt, kunt u onderstaande punten voor uw organisatie inzichtelijk maken:

Bovenstaande punten vormen de basis voor een actieplan, gefaseerd conform de ontwikkeling van een virusuitbraak. In zo’n plan staan ook strategische besluiten, waarmee de organisatie tijd bespaart ten tijde van de crisis. Einddoel is dat u de impact van een virus op uw organisatie beperkt door doelgerichter handelen. De continuïteit van uw organisatie staat daarbij altijd voorop.

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Dan kun je met ons contact opnemen via info@noordstad.nl. Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur.Stel een vraag