Kun je je verzekeren tegen WhatsApp-fraude?

Tijdens de corona crisis zijn we flink afhankelijker geworden van onze digitale middelen: thuiswerken met de computer, online onderwijs en om de drukte te vermijden shoppen we nog meer online. 

Maar niet alleen is onze tijd online flink gestegen, ook het aantal gevallen van cybercrime is explosief gestegen vertellen recente cijfers van de politie.
Voornaamste boosdoener is phishing, een vorm van cybercrime waarbij inlog- en betaalgegevens worden gestolen of om oplichting via WhatsApp.

Kan je je verzekeren tegen WhatsApp-fraude?

Het antwoord is helaas geen simpele ja of nee.

Wanneer geen dekking:

Oplichting via WhatsApp is vaak niet gedekt in een polis. We spreken van oplichting wanneer een crimineel met mooie praatjes het slachtoffer zover krijgt om zelf geld over te maken. Als het slachtoffer onvoldoende controleert of de betaling naar de juiste persoon gaat en de betaling gaat verkeerd, dan is dit niet verzekerd.

Wanneer wel dekking:

Wat je de laatste tijd vaker ziet is WhatsApp-hack of een WhatsApp-gijzeling. Hiervan spreek je als een simkaart gehackt wordt en (soms) wekenlang wordt meegekeken met de wijze waarop er wordt gecommuniceerd. Vervolgens doet de hacker zich voor als de persoon die gehackt is om op die manier vrienden en familie over te halen om geld over te maken. Dit is een duidelijk geval van identiteitsfraude, hacking én phishing.

Wat zijn de voordelen van verzekerd zijn tegen WhatsApp-fraude

Als je een keer in een phishing e-mail trapt, of nog erger, jouw identiteit wordt misbruikt, dan staat er een team van cybersecurity-deskundigen klaar om je te ondersteunen bij het herstellen van de gevolgen van het misdrijf.
Hetzelfde geldt als de bestanden op een laptop in het gezin worden gegijzeld doordat criminelen ransomware op de laptop hebben geïnstalleerd, of als er privéfoto’s zonder toestemming worden verspreid.

Heb je vragen of hulp nodig bij cybercrime?

Neem dan contact op via info@noordstad.nl of bel 0223-670700. We kijken samen naar de situatie en de mogelijkheden. Zo blijf je verzekerd van je zaak.Stel een vraag